Täsmäjuoksuilla taas kuninkaaksi

Kuopio

Rauli Ala-Karvia

Vahtolainen ori Erikasson uusi viimevuotisen ravikuninkuutensa millimetrintarkalla taktiikalla. Bella Varjosen<$> valmentama sankari ei voittanut ainuttakaan osakilpailua, mutta teki kolmen matkan yhteisajassa niukan ja riittävän eron seuraavaan ja seppelöitiin uudeksi ravikuninkaaksi.

Ennen kisan päättänyttä 3.100 metrin kilpailua Erikasson oli viidentenä tasan sekunnin johtavasta Camrista. Varjonen ja lietolainen ohjastaja Harri Koivunen<$> päättivät satsata päätösmatkaan kaiken. Erikassonilta riisuttiin kengät, ja hevonen sai ensimmäistä kertaa peräänsä niin sanotut jenkkikärryt, jotka lyhentävät rahtusen verran juostavaa matkaa ja joissa kuski ohjastaa lähes selinmakuuasennossa.
—Otettiin kaikki riskit, mitä ottaa voi, mutta onneksi se kannatti, sanoi Harri Koivunen.
Koivunen ohjasi Erikassonin ensin sisäradalle Bokerin perään, mutta palasi äkkiä toiselle radalle, kun sai vetävän selän. Välillä valjakko jäi ahtaaseen rakoon, mutta löysi lopulta tilaa.
—Kun tila aukesi, Erkki lähti sähäkästi, ja loppusuoran hevonen tuli nuoruuden malliin. Erkki on niin verraton hevonen, ettei toista ole. En ole koskaan ajanut hienommalla ja paremmalla hevosella, Koivunen kehui.

 

"Startteja tullee vielä"

 

Kuopiossa oli raveja seuraamassa lauantaina 27.000 ja sunnuntaina noin 32.000 hengen yleisö. Bella Varjonen sanoi, että fanit ja yleisö pitivät sellaista mekkalaa, että se virkisti vanhaa hevosta.

—Startteja tulee vielä. Turun Pohjoismaiden mestaruus olisi kiva ajaa.
Varjonen myönsi, että kilpailuttaminen, treenaaminen ja astuttaminen on aika kova yhdistelmä 14-vuotiaalle hevoselle. Mutta kokemus auttaa hevosta kuninkuusluokan kisoissa.
Voittajaseremonioissa Bella Varjosta pyydettiin luonnehtimaan Erikassonia kolmella sanalla.
—Maailman paras hevonen.
Erikasson vei tittelin 0,5 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Virijoriin. Kolmas oli Camri 0,6 sekuntia Erikassonille hävinneenä.
Tammojen kilpailun voitti ypäjäläinen Marimin, jota ohjasti Metsämäessä muutama vuosi sitten ratavalmentajana toiminut Arto Hammar<$>. Tammojen toinen oli Yllin Kyllin ja kolmas viime vuoden kuningatar Sirun Valpuriina.

 

Tementerille SM-pronssia

 

Kuninkuusraviviikonloppu aloitettiin suomenhevosten montén SM-finaalilla. Raviratsastuksen voitti Jenni Kaijan<$> ratsastama Tuulian Toive. Kolmanneksi ravasi Bella Varjosen valmennustallista Tementeri, jonka selässä oli Virpi Kuossari.

Harri Koivunen ohjasti myös kuningatarkilpialussa. Porilaisen Jouni Miettisen<$> valmentama Kemun Tutu oli yhteistuloksissa kahdeksas.
Koivusella riitti tehtäviä myös lämminveripuolella. Kyvyt esiin -divisioonafinaalissa lietolainen ohjasti Roverandomin kolmen tonnin arvoiselle kolmostilalle oriin ennätyksellä 15,6a.

 

Erikasson

isä Tähti-Vokker, emä Erika
syntynyt 29.5.21999
kasvattaja Riikka-Liisa Tolonen
omistajat Helena Tuikka ja Jaakko Varjonen
valmentaja Bella Varjonen
ohjastaja Harri Koivunen
kilpailuja yhteensä 140, joista voittoja 71
palkintorahat 560.064 euroa