Toijalan radan vanhat rajat päivitetään

9.1.2018 Liedon pohjoisosissa kulkeva Turku—Toijala-rautatie otettiin käyttöön vuonna 1876. Alkuperäisen pakkolunastusmenettelyn jälkeen radan tarkkaa sijaintia tai sen rajoja ei ole mitattu. Vaikka rautatie ei mihinkään itsestään liiku, sen tarkat rajat määritellään uusiksi alkuvuoden aikana.

Liikennevirasto on tilannut työn Maanmittauslaitokselta. Varsinaisen ratatoimituksen tekee toimitusinsinööri Jouni Virtanen, joka on Turusta käsin jo saanut valmiiksi ratatoimituksia Forssassa, Humppilassa ja Loimaan seudulla. Seuraavana on vuorossa Lieto.
—Tsaarin aikana määrätty raja on monin paikoin merkitty vain alkuperäisillä rajapyykeillä, jos niilläkään. Rajaa on käyty aikanaan mittavaijerilla, mikä ei vastaa nykyisiä vaatimuksia. Nyt raja kartoitetaan uusiksi modernein mittalaittein ja moderneja tarpeita vastaaviksi, Virtanen taustoittaa.
Liedossa asia koskettaa vajaata 70:tä kiinteistöä. Kiinteistönomistajille on lähetetty kirjeet, joissa kerrotaan ratatoimituksen perusteista ja lähtökohdista. Lunastuksia tai muita maanmenetyksiä ei ole luvassa.
—Päinvastoin, moni maanomistaja voi hyötyäkin tarkasta rajanmäärittelystä. Ainakin vanhentuneet rajapyykit korvataan nyt uusilla, Virtanen kertoo.
Rautatien suoja-alue on 30 metriä raiteen keskilinjasta, mutta olemassa olevia rakennuksia ei luonnollisestikaan pureta. Sen sijaan uusien rakennusten rakentaminen suoja-alueelle ei ole mahdollista.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä