Lieto hankkii vanhuksille sähköistä läsnäolopalvelua

14.6.2018 Kunnan vanhuspalveluissa on viime syksyn ja tämän kevään aikana osallistuttu Stella Oy:n kehittämän tekoälyyn perustuvan läsnäolopalvelun koekäyttöön.

Läsnäolopalvelu on kokonaisuus, jossa asiakkaan käytössä on sänkyyn sijoitettava seurantalaite eli vuodeanturi sekä hälytyskello, jossa on myös paikantava ja elintoimintoja seuraava ominaisuus.
Nämä kaksi laitetta rekisteröivät asiakkaan vointia ympärivuorokautisesti, ja tieto kerätään sähköiselle alustalle.
Ranteessa oleva älykello toimii myös turvapuhelimena ja sisältää paikantimen, jolloin asiakas voi turvallisemmin liikkua kodin ulkopuolella. Hälytykset otetaan vastaan Stellan hälytyskeskuksessa, joka päivystää 24/7.
Stella Oy on tarjonnut lietolaisille ja yhteistoiminta-alueen asukkaille läsnäolopalvelua 5,50 euron vuorokausihintaan. Yhden palvelua käyttävän asiakkaan kustannus 30 päivältä on 165 euroa.
Palvelua on ehtinyt Liedossa käyttää parikymmentä säännöllisen kotihoidon asiakasta kokeilujakson aikana. Nykyisellä asiakasmäärällä kustannus kunnalle on noin 2.000 euroa kuukaudessa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tehdä Stella Oy:n kanssa sopimuksen läsnäolopalvelun hankkimisesta siitä hyötyville kuntalaisille. Sopimus on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.
Kunta perii käyttäjiltä palvelusta 50 euroa kuukaudessa. Toistaiseksi asiakasmäärää ei rajoiteta, vaan halukkaat saavat läsnäolopalvelun käyttöönsä. Palvelun myöntämisen ehtona on kuitenkin laaja palvelutarpeen arviointi ja sen perusteella todettu hyöty asiakkaalle.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä