Paikalliset | 15.08.2024 11:33

"Uunia emme ole käyttäneet kymmeneen vuoteen"

Päivän kokkailuissa lohimedaljongit ja kesäkurpitsa kypsyivät hiilikäyttöisessä pallogrillissä, kun taas perunan siivut valmistuivat suuremmassa kaasugrillissä.

Monelle suomalaiselle grillaaminen on mieluisa aktiviteetti, joka assosioidaan kesään ja arjesta irtiottoon. Tarvasjokelaisille Tero ja Agneta Trobergille se on kuitenkin paljon enemmän — se on osa heidän arkeaan ja elämäntapaansa.

Pariskunta on jo vuosikaudet valmistanut kaiken ruokansa grillissä, kesät talvet. Tämän ainutlaatuisen elämäntavan juuret juontavat vuoteen 2005, kun Tero Troberg sai vastuulleen grilliosaston Piispanristin Rautiassa, vaikka hän ei aluksi tiennyt grilleistä juuri mitään.

—Eräs asiakas kysyi minulta Weberin grilleistä, enkä silloin edes tuntenut brändiä. Kun hän kertoi siitä lisää, päätin hakeutua tuotemerkin esittelykierrokselle. Esittelyssä kuvailtiin jokaisen grillin sielunelämää, ja kuuntelin tarkkaavaisesti. Silloin tajusin, että tästä tulee iso juttu, kertoo Troberg.

Troberg kertoo saaneensa ylipuhuttua kauppiaan tapaamaan grillibrändin myyntiedustajan, joka vakuutti tuotemerkin saapumisesta rautakauppaan. Troberg otti grilliosaston hoitamisen sydämen asiakseen ja halusi perehtyä grilleihin perin pohjin.

Samoihin aikoihin haettiin viiden kuukauden myyntikiertueelle Weberin edustajaa, jonka työnkuvaan kuuluisi ruoanlaitto ja grillien ominaisuuksien esittely ympäri maakuntia. Agneta Trobergin silloiseen elämäntilanteeseen tämä sopi hyvin, ja hän päätyi ottamaan pestin vastaan. Kiertueella Agneta perehtyi grillin käyttöön ja oivalsi, että sillä pystyi valmistamaan lähes mitä tahansa ruokaa. Pian Troberg päätyi töihin K-rauta Kuninkojaan, jossa hän työskentelee edelleen.

Pian aviopari sai huomata, että uuni oli jäänyt tarpeettomaksi.

—Uunia emme ole käyttäneet kymmeneen vuoteen, lukuun ottamatta yhtä kertaa, kun kokeilin tehdä makaronilaatikkoa sillä. Sen jälkeen totesimme, että grillissä tulee parempaa, sanoo Agneta Troberg.

Kun Tero Troberg puhuu grilleistä ja grillaamisesta, huomaa, että hän suhtautuu siihen intohimoisesti. Tämä asenne lienee myös eduksi myyntityössä. Agneta Troberg kuitenkin huomauttaa, että toisin kuin jotkut saattavat kuvitella, grillaaminen ei ole osa heidän identiteettiään. Se on vain ruoanlaittotapa, josta on tullut normaali osa heidän arkeaan.

Trobergit luettelevat grillauksen eduiksi sen monipuolisuuden, helppouden sekä kaasugrillillä myös nopeuden. Lisäksi he korostavat ruoan mehevyyttä, koska grillissä ilmankosteus on korkeampi kuin uunissa. Yhdessä tekemisen ilo ja se, että keittiö ei lämpene kesäisin uunin käytöstä, ovat myös tärkeitä etuja.

Agneta lisää, että grillillä valmistettaessa ylimääräinen rasva valuu pois, mikä voi tehdä ruoasta kevyempää, ja että grilli pysyy siistinä, kun ei käytä valmismarinadeja. Lisäksi kuumuus tappaa bakteerit tehokkaasti.

Viktor Brenner

Lue juttu kokonaisuudessaan Turun Tienoosta.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/turun_tienoo

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.