Paikalliset | 12.09.2024 10:22

Lautakunta hyväksyi Arkeologinkadun kaavan

Lautakunta hyväksyi Arkeologinkadun kaavan

 Turun kaupunkiympäristölautakunta on osaltaan hyväksynyt Jäkärlän Arkeologinkadun uuden asemakaavan. Kaava koskee vanhaa niin sanottua Maarian kuntakeskuksen aluetta.

Seuraavaksi asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus menee kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi. Mikäli hallitus hyväksyy sen, siirtyy se valtuustolle.

Asemakaavan uudistamisella pyritään päivittämään Paimalantien ja Jäkärlänpuistotien väliin sekä Kivikaudenpolun eteläpuolelle jäävää aluetta. Nykyisessä asemakaavassa se on määritelty pitkälti yleisten rakennusten korttelialueeksi, mikä on osaltaan jarruttanut alueen kehittämistä.

Nyt uudessa asemakaavassa aluetta on jäsennelty palvelurakentamiselle ja asumiseen. Asuintontteja on määritelty kylätalon ja entisen terveysaseman ympäristöön. Pientalotontti on sijoitettu myös Merovinkikadun ja Riipuspolun kulmassa olevan pysäköintialueen paikalle. Kaavamuutoksen myötä asukasmäärä kasvaa, mutta jää kuitenkin arviolta alle sadan.

Kaavalla mahdollistetaan myös Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin rakentamista. Liikenneverkkoa kehitetään niin, että erityisesti koululaisten liikkuminen olisi turvallisempaa.

Urheilupuisto tulee säilymään nykykäytössään. Kentälle on jo aiemmin suunniteltu ja hyväksytty peruskorjaus. Uutena paikalle asennetaan ulkokuntosali ja maakatsomo.

Paimalantietä pidetään nykyisellään tarpeettoman leveänä ja siksi sitä on kaavassa osoitettu tonttimaaksi ja virkistysalueeksi.

Kaavassa suojellaan entinen kunnalliskoti ja kirjasto. Kaksiosainen rakennusoikeus asetetaan entiselle tilanhoitajan asuinrakennukselle, seurakuntatalolle ja entiselle terveysasemalle.

Arkeologinkadun asemakaava-alueen yleisten alueiden toteuttamisen arvioidaan kustantavan 0,7—1,5 miljoonaa euroa. Kustannuksia tulevat aiheuttamaan muun muassa Merovinkikadun uudistus, Lunulan pysäköintialueen toteutus sekä uusien Arkeologinpolun ja Pronssikaudenpolun rakentamiset.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.