Paikalliset | 18.07.2024 10:27

Saya — Liedosta Lontoon isoille lavoille

Kesäisin artistinimi Saya soittaa Englannin suurilla elektronisen musiikin festareilla ja Ibizan suosituimmilla klubeilla, mutta Suomessa häntä tunnetaan harvakseltaan. Liedon Vintalasta lähtöisin oleva Saija Fearn koki vuosituhannen alussa, että ympäristö kävi liian pieneksi ja veri veti maailmalle. Vuonna 2000 hän osti menolipun Lontooseen ja kokeili siipiään. Jälkikäteen ajateltuna se kannatti.

—Kummitätini oli tuonut minut Lontooseen viikon lomareissulle aikaisemmin, kun olin 16-vuotias. Siellä minusta tuntui, että pystyin olemaan juuri niin värikäs kuin halusin, eikä kukaan katsonut kieroon, muistelee Fearn.

Muutaman vuoden päästä Fearn, silloin vielä Sjöroos, valmistui Turun ammatti-instituutista liiketoiminnan alalta. Valmistumisen jälkeen hän pakkasi laukkunsa ja lensi Lontooseen. Fearnin isä oli tuolloin sanonut, että maitojunalla pääsee aina takaisin.

—Halusin todistaa isäni vääräksi, mutta jo ensimmäisenä yönä jouduin turvautumaan suomalaisen merimieskirkon hätämajoitukseen, kertoo Fearn.

Pian Fearn sai kuitenkin töitä erään hotellin ravintolasta tarjoilijana. Työsuhteeseen kuului myös majoitus. Ravintolassa Fearn työskenteli yhdeksän kuukauden ajan.

—Vuosituhannen vaihteessa digitoimistoja alkoi ilmestymään kuin sieniä sateella ja halusin hypätä tähän junaan. Sain töitä Googlelta, ja meitä oli silloin töissä siellä noin tusina työntekijää. Kaikki digimarkkinoinnin opit tulivat sieltä.

Google kasvoi isommaksi ja Fearn hyppäsi digitoimistosta toiseen, kartuttaen alan oppeja tietopankkiinsa ja toimi digimarkkinoinnin kouluttajana muille.

—Kun osaamista oli karttunut tarpeeksi, koin, että olin valmis perustamaan oman digimarkkinointiyrityksen.

Fearn avasi toimiston myös Turkuun, jotta pääsisi hyödyntämään suomen kieltään olisi yksi syy enemmän tulla Suomeen ja nähdä vanhempiaan ja kavereitaan. Toimisto on ollut pystyssä nyt 14 vuotta.

—Minulla on sellainen asenne, että jos ei yritä, niin ei myöskään tapahdu, ja mikä on pahin mahdollinen skenaario, kun yrittää? tuumii Fearn.

 

Reivaajasta dekkien taakse suurille lavoille

 

Fearn kertoo olleensa reivaaja jo Suomessa asuessaan.

—Bileissä olin aina kiinnostunut siitä, mitä DJ teki siellä dekkien takana. Kymmenen vuotta sitten päätin, että en enää halua olla se ärsyttävä tyyppi, joka kyselee DJ:ltä typeriä, vaan päätin ryhtyä itse soittamaan.

Fearn osti soittimet ja ilmoittautui soittokurssille. Opeteltuaan soittamisen perusteet hän aloitti London Sound Academyssa ja kiinnostui myös musiikin tuottamisesta.

—Olen laittanut tähän hommaan hirveästi aikaa ja energiaa, koska se on minun intohimoni. Aluksi oli pienempiä klubi- ja pubikeikkoja, mutta hiljalleen olen kiivennyt isommille lavoille, sanoo Fearn.

Nimeä Fearn on saanut itselleen aloitettuaan oman radio-ohjelman elektroniseen musiikkiin erikoistuneella Centreforcen radiokanavalla. Ohjelma saavuttaa viikoittain miljoonia kuulijoita.

—Radion tekeminen on ihanaa, kun voin tehdä siitä juuri oman näköistä, kertoo Fearn.

Fearn tuottaa myös omaa musiikkia kolmelle eri levy-yhtiölle. Hänen mukaan tämä on kätevää, kun toiset biisit soveltuvat paremmin toisille yhtiöille ja viime aikoina Fearn on kokeillut tehdä kaupallisempia biisejä katsoen, minne asti se voi kantaa.

Fearn kertoo, että hän ei vieläkään ole tottunut soittamaan isolle yleisölle ja esimerkiksi festareilla häntä jännittää kovasti ennen keikkaansa.

—Aluksi olen hermostunut, mutta jo ensimmäisen biisinvaihdon aikana olen elementissäni ja onnellinen, kertoo Fearn.

Fearn sanoo nauttivansa festivaalikeikoista, mutta kokee, että klubikeikoilla yleisöstä saa enemmän irti, koska niissä pääsee lähemmäksi kuulijoita ja heidän tunnelmaansa. Sayan musiikkihommat kantavat hedelmää myös taloudellisesti. Nykyään hän kertoo pystyvänsä vetämään tunnin keikkoja kuuden tunnin settien sijaan ja pääsee laskuttamaan niistä enemmän.

Fearn on pystynyt panostamaan musiikkiin entistä enemmän, koska töitä ei ole tarvinnut tehdä entiseen malliin.

—Olen onnekas, kun työntekijäni osaavat työt nykyään paremmin kuin itse, ja voin hyvällä omallatunnolla delegoida suurimman osan töistä heille.

Fearn haluaa myös ottaa kantaa mediassa käsiteltyyn naisten mahdollisuuksiin miesvoittoisella DJ-alalla.

—Minusta tuntuu, että meillä naisilla olisi enemmänkin mahdollisuuksia pärjätä tällä alalla, koska erottaudumme eduksemme. Koen, että itselläni on ollut hyötyä siitä, että en sovi muottiin, hän pohtii.

Vapaa-aikaa Fearnilla ei ole liikaa, mutta sunnuntait hän pyhittää perheelleen ja ystävilleen. Suomessa hän ei ole vieraillut kesän aikana, mutta kun keikkakalenteri hellittää, aikoo hän tulla käymään taas kotikonnuilla Liedossa, missä hänen perhettään edelleen asuu.

 

Viktor Brenner

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.