Paikalliset | 03.10.2024 12:08

Seniorikin tarvitsee elämänmuutoksiin tukea

Seniorikin tarvitsee elämänmuutoksiin tukea

Tukenasi ry:n Senioripysäkin Voimavarapiste tarjoaa tukea yli 65-vuotiaille vaikeisiin elämäntilanteisiin. Kuvassa vasemmalla vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koordinaattori Päivi Rouvali, oikealla vapaaehtoinen tukihenkilö Hilkka Miettinen.

Ovatko seniorit kaiken nähneet, kaiken kokeneet ja elämässä parkkiintuneet? Elämänmuutoksia voi kuitenkin osua kohdalle yllättäen ja arvaamatta. Yksi yli kuuskymppisten elämänmuutos on eläkkeelle siirtyminen. Muutoksia voivat tuoda myös leskeksi jääminen, oma tai läheisen sairastuminen tai muutto uudelle paikkakunnalle.

Senioripysäkin Voimavarapiste tarjoaa maksutonta tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin joutuneille Turussa ja sen lähiseudulla. Tukea voi saada ammatillisista ja vertaistuellisista keskusteluryhmistä sekä vapaaehtoiselta tukihenkilöltä.

Ammatillisesti ohjatuissa terapeuttisissa keskusteluryhmissä voi käydä läpi elämänmuutoksiin, yksinäisyyteen, luopumiseen ja ikääntymiseen liittyviä asioita saman kokeneiden kanssa. Lisäksi järjestetään vertaistukeen perustuvia ryhmiä muun muassa leskille ja eläkkeelle hiljattain siirtyneille.

Vapaaehtoisen tukihenkilön kanssa voi keskustella mieltään painavista asioista. Tukihenkilötoiminnalla tuetaan kotona asuvien yli 65-vuotiaiden arjessa selviytymistä, voimavaroja ja toimintakykyä.

Vapaaehtoisen tukena on ammatillinen ohjaus ja yhdistyksen työntekijä, jonka puoleen voi tarvittaessa kääntyä.

Lietolainen Hilkka Miettinen toimii Senioripysäkin Voimavarapisteen vapaaehtoisena. Miettisen mukaan vapaaehtoinen antaa tukea toiselle, mutta vapaaehtoinen saa myös itse takaisin paljon. Toiminta tukee vapaaehtoisen omaa hyvinvointia ja jaksamista. Vapaaehtoinen toimii oman jaksamisensa mukaan, eikä toimintaa ole aikataulutettu kuten työelämä on, mutta silti vapaaehtoinen tuntee olevansa mukana yhteiskunnan toiminnassa.

—Kun on itse saanut apua, ymmärtää antaa tukea toiselle, Miettinen sanoo.

—Vapaaehtoiset saavat hyvän koulutuksen. Sen aikana on hyvä miettiä, mitä jaksaa ja miten paljon jaksaa. Kuitenkin toiminnassa riittää, että on oma itsensä.

Miksi eläkkeelle siirtyminen koetaan niin suurena muutoksena, että sille siirtyvä tarvitsee tukea?

—Jos ei ole varautunut elämänmuutokseen, se voi tulla kohdalle yllättäen. Työelämän aikataulutettu putki katkeaa. Jos on päässyt toteuttamaan itseään työelämässä, sekin katkeaa. Myös työkaverit jäävät sinne työpaikalle, luettelee vapaaehtois- ja vertaistoiminnan koordinaattori Päivi Rouvali.

—Voi olla, että on kovasti odottanut eläkepäiviä ja kaikkea, mitä silloin voisi tehdä, mutta eläkkeellä päivät kuluvat, eikä saakaan mitään aikaiseksi.

Kaikista ei tosiaankaan tule niitä kiireisiä eläkeläisiä, joiden kalenterit on selattu hiirenkorville ja sivut kirjoitettu täyteen tapahtumia.

 

Koulutusta jälleen lokakuussa

Senioripysäkin Voimavarapisteen seuraava vapaaehtoisten peruskoulutus järjestetään lokakuussa. Ensimmäiseksi osallistutaan kaikille yhdistyksen vapaaehtoisille yhteiseen koulutusiltaan. Sen jälkeen perehdytys jatkuu tehtäväkohtaisesti. Vapaaehtoiseksi haluavat myös haastatellaan ja selvitetään, onko vapaaehtoistyö juuri sitä, mikä siinä hetkessä on paikallaan.

Vapaaehtoisilta ei vaadita mitään erityistä ammattitaitoa tai osaamista. Tärkeintä on, että voimavaroja toisen auttamiseen sekä mahdollisuus sitoutua tapaamiseen.

Ammattilaiset yhdistävät tuen tarpeessa olevan ja tukihenkilön keskenään ottaen huomioon yhteiset elämänkokemukset ja kiinnostuksen aiheet.

—Koulutukseen osallistuminen ei sido mihinkään, Rouvali tähdentää.

Vapaaehtoiset voivat käyttää toiminnassa myös omia vahvuuksiaan. Vapaaehtoistyöstä ei makseta korvausta.

Pekka Remes

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Turun Tienoosta.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/turun_tienoo

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.