Paikalliset | 26.09.2024 10:09

"Elämä ei aina mene niin kuin suunnittelee"

Heidi Foxell jakoi elämäntarinansa Taatilan yläkoulun oppilaille.

Heidi Foxell oli kuusivuotias, kun hän päätti ryhtyä isona poliisiksi. Haave kantoi. Vuoden 2012 keväällä 24-vuotias Foxell oli viittä vaille poliisi.

—Suoritin silloin poliisiharjoittelua Hyvinkäällä. Kaikki oli hyvin. Olin valmistumassa haaveammattiini ja pelasin jalkapalloa HJK:ssa veskarina, Foxell taustoittaa.

Foxell oli harjoittelussaan yövuorossa, kun poliisit hälytettiin tehtävälle. 18-vuotias nuorukainen oli baari-illan päätteeksi noussut hyvinkääläisen liikerakennuksen katolle ja alkanut ampua.

—Motiiviksi ampuja kertoi häviön kaverinsa kanssa käydyssä leikkimielisessä painimatsissa. Hän oli raivostunut häviöstä niin, että oli lähtenyt hakemaan isänsä kaksi kivääriä.

Ammuskelussa kuoli kaksi ja haavoittui seitsemän. Haavoittuneiden joukossa oli poliisiharjoittelija Foxell. Nuorukainen ehti ampua tätä vatsaan.

—Se osuma vei minulta kaiken, sanoo Foxel nyt, 12 vuotta myöhemmin.

Hän kertoi elämäntarinaansa viime maanantaina Liedossa Taatilan yläkoulun oppilaille. Lukion auditoriossa järjestetyn vierailun mahdollisti vanhempainyhdistys.

—Olen puhumassa täällä siitä, miten elämä ei aina mene niin kuin suunnittelee. Puhun myös vähän toivosta, sisusta ja sinnikkyydestä, Foxell kiteytti alkajaisiksi.

Heti ampumisen jälkeen Foxellille oli selvää, että hän palaisi kentälle — sekä poliisin työhön että jalkapallon pariin.

—Mutta elämä ei ole leffa, Foxell painottaa. Vaikka elokuvissa ja videopeleissä ammutaan, poistetaan luodit ja sitten meno taas jatkuu, oikeassa elämässä ei ole niin.

—Minut kiidätettiin Hyvinkäältä Meilahden sairaalaan. Ensimmäisen vuorokauden aikana minulle tehtiin kaksi leikkausta.

Sen jälkeen leikkauksia on tehty yli 60 lisää.

—Vietin sairaalasta yli 1.000 päivää, eli yli kolme vuotta. Se on yhtä kauan kuin yläkoulu kestää, Foxell konkretisoi nuorille.

Mutta ainakin Heidi Foxell selvisi hengissä. Kun fysiikka saatiin parempaan tasapainoon, musertui henkinen puoli. Vuonna 2017 hän masentui pahasti. Haavoittuminen iski tajuntaan.

Foxell korostaakin henkisen puolen huoltamista ja sivusi myös koulukiusaamista: yhtä lailla kuin fyysinen väkivalta myös henkinen väkivalta jättää syvät haavat.

Ampuminen sinetöi paitsi uhrien ja heidän läheistensä myös ampujan itsensä ja tämän läheisten elämän. Teko seuraa tekijäänsä loppuelämän, ja siksi Foxell painottaa miettimään aina pidemmälle. Nuoruuden ”hauskalla läpällä” voi olla hyvinkin kauaskantoiset seuraukset.

—Minua ampunut jäbä on nyt 30-vuotias. Vielä kolmisen vuotta hän istuu vankilassa. Mitä luulette, millaiset tulevaisuuden mahdollisuudet hänellä on vapautumisen jälkeen, Foxell kysyi yleisöltään.

 Maria Suomi

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Turun Tienoosta.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/turun_tienoo

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.