Paikalliset | 07.09.2023 10:45

Metsät kasvuun ekaluokkalaisten avustuksella

  • Metsäasiantuntija Mikko Kaamanen näytti Pihlalle ja Robertille kuinka istutusputkea käytetään.

  • Laitetaan taimet kasvamaan, totesivat 1b-luokan Martta, Saga ja Tom.

  • Ekaluokkalaisia rinteessä. Kuusen ja männyn taimia istutettiin sekä Vahdolla että Ruskolla.

  • Taimen istutuksessa tärkeää oli, että maa tiivistettiin huolellisesti kosteuden säilyttämiseksi.

Rusko Metsä Group Turun piiritoimisto järjesti ruskolaislapsille mielekästä tekemistä viime viikon torstaina. Sekä Vahdon Laukolan koulun että Ruskon Hiidenvainion koulun ekaluokkalaiset pääsivät jalkautumaan opettajineen lähimetsään puita istuttamaan.

Metsäasiantuntijat Mikko Kaamanen ja Teija Lehto esittelivät aluksi lapsille taimet sekä niiden istutuspaikan.

—Tässä oli ennen vanhaa metsää, Kaamanen kertoo ja osoittaa Ruskon Isohaantiellä sijaitsevan kevyenliikenteen väylän taustalla näkyvää pientä metsäaukeaa.

—Huonokuntoiset puut kuitenkin hakattiin pois niiden kasvettua kasvunsa loppuun. Nyt istutammekin paikalle uusia taimia, hän jatkaa.

Lapsilta ei tarvinnut kahta kertaa kysyä, kuka halusi istutustöihin. Kaamasen edessä alkoi varsinainen kuhina ja pyrkimys päästä ensimmäisenä metsänistutushommiin.

—Voitte sitten vuosien varrella katsoa miten puut kasvavat. Taimet ovat nyt 1-vuotiaita vauvoja, joissa on vain pieni juuripaakku ja tämän kesän kasvu, metsäasiantuntijat kertovat.

Lapsilta kysyttiin, mikä on Suomen yleisin puulaji. He ehdottivat koivua ja kuusta, mutta oikeaksi vastaukseksi paljastui mänty. Istutettavien taimien joukossa olikin sekä mäntyä että kuusta, jotka ovat yleisin sekä toisiksi yleisin puulaji Suomessa. Koivu pitää listalla kolmatta sijaa.

Eri puulajien kasvuvauhti taimesta on myös erilainen.

—Mänty kasvaa nopeasti. Kuusen tahti on rauhallisempi, mutta lopulta sekin kasvaa samaan tahtiin männyn kanssa, Kaamanen selvittää.

Seuraavaksi esiin otetaan punaiset istutusputket. Mikko Kaamanen ja Teija Lehto esittelivät, miten laitetta käytetään.

—Tarkoitus on, että taimi menee syvälle. Sen jälkeen maata ja juuripaakkuja tiivistetään saappaalla, jotta juuret pysyvät kosteana ja puu lähtisi vuosia kestävään kasvuun, Kaamanen kertoo.

Lapset jakautuivat pieniin ryhmiin ja istuttivat taimet opettajiensa johdolla. Yksi lapsiryhmä löysi metsästä vanhan ja kuivuneen taimen ja kysyi Kaamaselta, mikä se on. Metsäasiantuntija pääsikin aivan käytännössä näyttämään, miltä huonosti istutetulle taimelle käy.

Tapahtuman päätteeksi koululaisia odotti vielä iloinen yllätys, sillä jokainen sai viedä kotiinsa yhden taimen, jonka voi istuttaa vaikka kotipihaan tai isovanhempien luo ja näin seurata sen kasvua lopun ikäänsä.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.