Paikalliset | 10.10.2024 12:32

Varha haluaisi siirtää Pohjois-Turun neuvolapalvelut Turun keskustaan

Varha haluaisi siirtää Pohjois-Turun neuvolapalvelut Turun keskustaan

Varhan sote-palvelulautakunnalle on tuotu esitys, jonka mukaan Ypsilonin ja Paattisten neuvolapalvelut siirrettäisiin keskusta-alueen perhekeskukseen Turun Humalistonkadulla sijaitsevaan kiinteistöön. Sinne sijoittuisivat Brahen, Paattisten ja Ypsilonin äitiys- ja lastenneuvolat, avoneuvola, perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola sekä keskitetty äitiysneuvola.

—Pohjois-Turussa on valtavasti lapsiperheitä ja pitkät välimatkat kaupungin keskustaan kulkemiseksi. Neuvolapalvelu jos jokin, on oltava lähipalvelu myös tulevaisuudessa. Odottavien äitien ja pienten lasten, joista osa aivan vastasyntyneitä, pitää saada palvelut mahdollisimman helposti ja lähellä kotia, Mari-Elina Koivusalo sanoo.

Pohjois-Turku on viime vuosina kasvanut valtavasti lapsiperheiden muutettua alueelle, ja tämän kehityksen odotetaan jatkuvan.

—Ypsilonin ja Paattisten neuvolat ovat palvelleet hyvin kasvavaa väestöä ja niiden palveluja käyttävät niin Paattisten, Yli-Maarian, Moision kuin Jäkärlänkin lapset ja perheet. Kun kaupunki satsaa alueen perhepalveluihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin, yrittää Varha samanaikaisesti viedä palveluja täältä pois. Varhan ja Turun välille kaivataan yhtenäistä näkemystä.

Mari-Elina Koivusalon mukaan koko esitys on myös Varhan palveluverkkosuunnitelman vastainen.

—Esitys tuli täytenä yllätyksenä. On hassua, että täältä jouduttaisiin siirtymään neuvolapalveluihin keskustaan, kun esimerkiksi monessa keskustaa lähempänä olevalla alueella neuvolapalvelu jatkuisi paikan päällä. Kaikilla pitää olla oikeus saada neuvolapalvelut lähipalveluna ja tämä todetaan myös Varhan palveluverkkosuunnitelman periaatteessa.

Varha perustelee neuvolapalvelun siirtämistä keskustaan toiminnan tehostumisella sekä kulujen vähentymisellä. Varhan mukaan etenkin lääkärintyö tehostuu, kun liikkuminen eri toimipisteiden välillä vähenee ja työtilat ovat yhteneviä keskenään.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.