Pääkirjoitus | 08.06.2023 11:32

Sananvapaudella on rajansa

Alkukesän uutisissa on kiinnittänyt huomiota käräjäoikeuksien antamat tuomiot kunnianloukkauksista. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi somekirjoittajan noin 1.300 euron sakkoon sekä maksamaan korvauksia yli 7.000 euroa. Käräjäoikeuden mielestä kirjoittaja oli ylittänyt sananvapauden rajat.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi somekirjoittajan 240 euron sakkorangaistukseen kunnianloukkauksesta. Lisäksi hänen pitää maksaa 5.000 euron korvaus aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kahdelle somekirjoittajalle sakkoja 240 ja 1.400 euroa. Heidät tuomittiin maksamaan kärsimyksestä yhteisvastuullisesti 2.800 euroa korkoineen.

Yhteistä tapauksille on se, että somessa, näissä tapauksissa Facebookissa ja Instagramissa, on esitetty väitteitä, jotka eivät käräjäoikeuksien mukaan pitäneet paikkansa. Lisäksi someteksteissä tarkoitetut henkilöt oli helposti tunnistettavissa.

Oikeudenkäynneissä puolustus on vedonnut sananvapauden käsitteeseen. Sosiaalinen media on kieltämättä ollut eräänlainen sananvapauden villi länsi, jossa on voinut sanoa mitä tahansa kenestä tahansa. Edellä olevat tuomiot viittaavat siihen, että sananvapaudella on rajansa myös somessa.

Sananvapaus on turvattu perustuslaissa. Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Tärkeää on huomata sanapari ”ennakolta estämättä”. Sananvapaus ei tarkoita, että saa sanoa mitä tahansa ilman seurauksia. Perustuslaissa on myös turvattu jokaisen kunnia ja yksityiselämä. Tuomioiden perusteella kunnia ohitti sanomisen vapauden.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.