Uutisotsikot
Urheilu
Pääkirjoitus | 02.02.2023 10:16
Huolta nuorista
Mika Waltari kirjoitti vuonna 1936 näytelmän Kuriton sukupolvi, josta on tehty kaksi elokuvaversiota vuosina 1937 ja 1957. Näytelmä on komedia. Siitä syystä näytelmän ja elokuvien nuoriso lähinnä keppostelee, on rehvakkaan itsekästä eikä kunnioita perheen vanhempia. Opettavaiseen tapaan perheen isä ryhdistäytyy ja laittaa perheensä kuriin.
Liedossa on viime aikoina keskustelu lasten ja nuorten ongelmista niin yleisöpaneelissa kuin kaupunginvaltuustossakin. Vihreän valtuustoryhmän tekemässä aloitteessa mainitaan lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmat, kiusaaminen ja kouluväkivalta. Tähän voidaan lisätä päihteiden käyttö. Samaan aikaan opetus- ja kulttuuriministeriön sivistyskatsauksen mukaan oppimistulokset ovat laskussa. Oppilaan sosiaalinen tausta vaikuttaa yhä enemmän osaamiseen ja koulutukseen. Tilastojen mukaan Suomen koulutetuin ikäluokka ovat vuonna 1978 syntyneet. Korkea-asteen tutkinto on kaikkein useimmin vuonna 1975 syntyneillä.
Miten tähän on tultu tai paremminkin: Missä on menty vikaan? Yhdeksi syyksi voidaan nähdä koronavuosien rajoitukset ja sulut, jotka muuttivat esimerkiksi normaalia kouluvuoden ryhmiä. Etäopiskelu loi yksinäisyyttä ja kuormitti jaksamista.
Entä onko nuorisolla tulevaisuuden näkymiä, kun puhutaan ilmastokriisistä, energiakriisistä, Ukrainan sodasta, harvoista jatko-opiskelupaikoista, pätkätöistä ja oppimisesta, jonka pitäisi olla elinikäistä.
Mikä on somen merkitys nuorten maailmankuvan rakentajana?
Kysymyksiä on siis paljon, mutta oikeita vastauksia lienee vähemmän. Tai ehkä se viisaus onkin alussa mainitussa Waltarin näytelmässä. Siinä ratkaisuksi löytyy vanhempi, joka oikeasti välittää perheestään.
Pekka Remes
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi