Paikalliset | 19.09.2024 10:32

Kännykät pois oppitunneilta

Kännykät pois oppitunneilta

Rehtori Timo Kulmala (kesk.) kyseli, mitä mieltä Liedon Novidassa ollaan oltu siitä, ettei oppitunneilla saa käyttää mobiililaitteita. Sekä sähköalan opettaja Mika Kortelainen että opiskelija Rasmus Suovanen ovat kokeneet linjauksen hyväksi.

Kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttöä on rajoitettu Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän oppilaitoksissa. Tästä syksystä lähtien Liedon Novidassa on pantu kännykät säppiin oppituntien ajaksi.

—Näin opiskelijat saavat taukoa jatkuvasta ärsyketulvasta ja pystyvät keskittymään paremmin oppituntiin. Oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä, perustelee rehtori Timo Kulmala.

Ajatus mobiililaitteiden käytön rajaamisesta sai sysäyksen vuosi sitten, kun Novidan henkilöstö pääsi ehdottamaan kehittämiskohteita. Kännykät nousivat murheenkryyniksi. Kyselyn mukaan niiden käyttö aiheutti jonkin verran haittaa tunneilla.

Novidan järjestyssäännöissä oli jo aiemmin määritelty, ettei oppitunneilla saa olla häiritsevää käytöstä. Mikäli siis opiskelijan puhelimen käyttö häiritsi, opettajalla oli siihen valtuus puuttua.

Oppitunneille haluttiin selkeyttä ja työrauhaa. Mutta on se myös työturvallisuusasia, Kulmala painottaa. Ollaan vaarallisilla vesillä, jos kuorma-autoa harjoitellaan ajamaan puhelin kädessä tai virtapiirejä asennetaan kännykkää selaillen.

Novida ei ole asian kanssa yksin. Monissa muissakin oppilaitoksissa on määritelty rajoituksia opiskelijoiden mobiililaitteiden käyttöön. Valtioneuvostolta on odotettu linjauksia ja mahdollisesti lakia, jolla määriteltäisiin valtakunnalliset pelisäännöt.

—Mutta koska sellaista lakia ei ole ainakaan vielä tulossa, päätimme muotoilla säännöt itse, Kulmala jatkaa.

Kännyköiden kieltäminen on pääosin otettu hyvin vastaan. Toki se joissain opiskelijoissa on aiheuttanut myös ärtymystä.

Jäkärläläisen Rasmus Suovasen, 18, mielestä kännykkäkielto on ollut hyvä asia. Näin tunneilla pystyy keskittymään paremmin.

—Kyllä varmasti moni selailisi puhelinta, jos sitä ei olisi kielletty, Suovanen tuumii. Hän on opiskellut Liedon Novidassa sähköalaa kaksi vuotta.

Maria Suomi

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Turun Tienoosta.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/turun_tienoo

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.