Paikalliset | 25.07.2024 09:17

Littoistenjärvi: Elävä ekosysteemi vaatii hoitosuunnitelmia

Littoistenjärvi: Elävä ekosysteemi vaatii hoitosuunnitelmia

Kaarinalainen Rami Arvola (vas.) ja Sveitsissä asuva Eric Malmi polskivat Littoistenjärvessä.

Viime viikkoina valtakunnalliset mediat ovat kauhistelleet Littoistenjärven kuntoa ja sen uimakelpoisuutta vahvoin otsikoin. Littoistenjärven hoitokunnan puheenjohtaja Jukka Heikkilän mukaan järvi on kuitenkin otsikoita paremmassa kunnossa, vaikka leväkausi kestikin aiempia vuosia pidempään. Heikkilällä on tähän teoria.

– Kovan talven aikana jääkerros oli paksuimmillaan yli 50 cm, ja jään alla happitilanne heikkeni valon puutteen vuoksi. Jään alle jäänyt kasvillisuus ja kuolleiden kasvien hajoaminen kuluttivat happea entisestään, selittää Heikkilä.

Heikkilä uskoo, että kuolleesta kasvillisuudesta vapautuneet ravinteet yhdessä nopean veden lämpötilan nousun kanssa loivat suotuisat olosuhteet sinileväkukintojen syntymiselle.

Järven sameutuminen on herättänyt keskustelua järven kemiallisesta uudelleenkäsittelystä. Heikkilän mukaan tilanne ei ole yhtä yksinkertainen kuin yhdeksän vuotta sitten.

— Järvi on paljon paremmassa kunnossa kuin vuonna 2017. Nyt se on elävä ekosysteemi, eikä maailmalla ole tietääkseni montaa tapausta, joissa järveä käsitellään samoista lähtökohdista, avaa Heikkilä.

Viktor Brenner

 

Aiheesta lisää 25.7.2024 painetussa lehdessä.

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.