Paikalliset | 02.11.2023 11:38

Ravitsemusta ja yhtälöitä

Ravitsemusta ja yhtälöitä

Riina Veijalainen pääsi viimeisenä työpäivänään vielä ammentamaan yli 30 vuoden aikana kerrytettyä tietoa oikeaoppisesta sämpylätaikinan tekemisestä.

Maunun koulun kotitalousluokassa vaivataan tiistai-iltapäivänä taikinaa ja harjoitellaan sämpylöiden pyörittelyä. Kotitalouden lehtori Riina Veijalainen ohjeistaa oppilaita oikeaoppiseen pyöritysotteeseen ja muistuttaa laittamaan leivinliinan kohotuksen ajaksi raakileiden päälle. Samassa välituntikello soi.

—Pullat nukkumaan ja öitä palloon. Ja Riinalle hyviä eläkepäiviä, huikkaavat 7-luokkalaiset pojat kiirehtiessään ulos luokan ovesta.

Kyseinen koulupäivä on Veijalaisen, 61, opettajanuran viimeinen. Elokuusta 1992 alkaen hän on työskennellyt Maunun koulun kotitalouden ja matematiikan opettajana ja nyt on koittanut hetki siirtyä eläkepäivien viettoon.

—Matematiikka on sivuaineeni. Valmistuin 1987 Joensuun yliopistosta ja Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksesta. Siitä lähtien olen tehnyt opettajan työtä, Veijalainen kertoo.

Uran alkuvuosina Veijalainen opetti neljä vuotta Yläneellä ja vuoden Turun Pernossa, jonka jälkeen hän aloitti työt Ruskolla. Nyt takana on yli 30-vuotinen taival samassa koulussa.

 

Ykkösjuttu oppilaiden kohtaaminen

Kolmessakymmenessä vuodessa maailma muuttuu.

—Valmistustavat ja ruokalajit ovat muuttuneet, samoin määrärahat tiukentuneet. Myös oppilaiden mieltymykset ovat muuttuneet. On niin paljon erilaisia ruoka-aineita ja elintarvikkeita, Riina Veijalainen kertoo.

Viime vuosina mukaan on tullut myös kasvispainotteisuus. Veijalainen pitää edelleen tärkeänä, että kotitaloustunneilla opitaan maistamaan ja tekemään itselle vieraitakin ruokia.

—Matematiikassa ehdoton suosikkini ovat yhtälöt, kotitaloudessa ravitsemus, hän kertoo.

Muita tärkeitä asioita kouluarjessa opettajalle ovat olleet käytännön tekeminen, reipas asenne ja oppilaiden onnistumisen ilo.

—Urani aikana ykkösjuttu on ollut oppilaiden kohtaaminen. Pidän tärkeänä myös hyviä tapoja.

Veijalaisesta on myös mukavaa, että noin 250 oppilaan koulussa oppii tuntemaan oppilaat ulkonäöltä sekä nimiltä jopa suuren osan niistäkin, joita ei itse opeta.

—Se auttaa järjestyksen pidossa välitunneilla ja käytävillä. Tykkään järjestelmällisyydestä, hän painottaa.

Sama järjestelmällisyys näkyykin selkeästi omassa matematiikan oppiaineessa, jossa samat asiat ovat ja pysyvät muuttumattomina.

Yhteistyö koulun toisen kotitalousopettaja Maija Kurrun kanssa on ollut myös Veijalaiselle merkityksellistä.

—Ennen koulun remonttia käytimme samaa luokkaa ja saranat vain
viuhuivat kun vaihdoimme luokkaa, hän nauraa.

 

Annetaan sykkeen laskea

Riina Veijalainen kertoo katsovansa taakse työvuosiaan tyytyväisenä.

—Olen onnellinen, että valitsin tämän uran. Se oli minulle oikea ja olen aina työstäni tykännyt. Lisäksi olen pitänyt työskentelystä juuri yläkouluikäisten opettajana.

Entä mitä on luvassa ensimmäisillä eläkepäivillä?

—Aluksi rauhoitutaan ja annetaan sykkeen laskea. Nykypäivän kouluelämä on hektistä, hän myhäilee.

7-luokka palaa vauhdilla takaisin kotitalousluokkaan laittamaan kohonneita sämpylöitä uuniin. Tuleeko opettajaa ikävä?

—Todellakin!, huudahtavat luokan pojat ja kertovat, että tunneista jäävät parhaiten mieleen omenapiirakan tekeminen sekä vierailu Turun kauppatorilla.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.