Paikalliset | 03.10.2024 11:51

Pohjois-Turun nuorisotyötä keskitetään Ypsiloniin

Pohjois-Turun nuorisotyötä keskitetään Ypsiloniin

Pohjois-Turun nuorisotyötä suunnitellaan keskitettävän Yli-Maarian koululle Ypsiloniin. Kaupunginhallitukselle tullaan näillä näkymin esittämään, että nuokkaritoiminta lopetetaan Paattisten aluetalolta ja Maarian kylätalolta.

Keskittämiselle on useampia perusteita, kertoo Turun kaupungin nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.

—Ensinnäkin Ypsilonissa on selkeästi suurin kävijämäärä. Paattisilla ja Maariassa käy lähes pelkästään alakouluikäisiä. Nuoret käyvät nimenomaan Yli-Maariassa, Lehtiö-Vainio vertaa.

Turun nuorisotiloissa työskentelee pääsääntöisesti kerrallaan kaksi nuorisotyöntekijää.

—Mutta tämä malli on tosi huono, Lehtiö-Vainio sanoo.

—Jos kahdesta työntekijästä toinen sairastuu, täytyy koko nuokkari pitää kiinni. Turvallisuussyistä työntekijöitä täytyy olla aina vähintään kaksi. Kun toinen ei pääse, niin toinen työntekijä siirretään töihin johonkin muuhun läheiseen nuorisotilaan.

Totta kai on aina valitettavaa, kun nuokkaria ei saada pidettyä auki ilmoitettuina aukioloaikoina.

—Saavutettavuus ja luotettavuus eivät tällöin toteudu. On tylsä tilanne, kun nuori tulee kaukaa ja ovella huomaa, että nuokkari onkin kiinni.

Jatkossa Ypsilonin nuorisotilalle kohdennettaisiin useampi nuorisotyöntekijä. Kun henkilökuntaa on enemmän, yksikkö ei ole yhtä haavoittuvainen.

—Isompi yksikkö vaikuttaa myös työntekijöiden hyvinvointiin: on mahdollista erikoistua, on vertaistukea enemmän ja saadaan mahdollistettua työaikaan joustoa.

Ypsilonin nuorisotila Yppis sijaitsee koulun yhteydessä. Sekin on hyvä. Tänä päivänä korostetaan koulunuorisotyötä, eli sitä, että kohdataan nuoria kouluarjessa. Myös uuteen Jäkärlän kouluun on suunniteltu monikäyttötila, jota nuorisotoimi voi hyödyntää.

Turun kaupunki on linjannut, että se haluaa koulurakennuksiaan tehokkaammin ilta- ja muuhun vapaa-ajan käyttöön.

—Toki jos toiminta keskittyy Ypsiloniin, sen nykyiset tilat eivät riitä. Täytyy miettiä, saisimmeko koululta lisätilaa, Lehtiö-Vainio jatkaa.

Pohjois-Turussa välimatkat ovat pitkät ja lähinuorkkarin lakkautuksen myötä matka palvelun ääreen pitenee entisestään.

Turku on järjestänyt sekä Maariassa että Paattisilla kuulemistilaisuuksia, joissa täkäläiset lapset, nuoret ja järjestöt ovat päässeet kertomaan mielipiteitään ja ideoitaan. Yksi nuorista kertoi saapuvansa Paattisten nuokkarille Tortinmäestä — hänellä on siis pitkä matka Paattisillekin.

—Pitkät matkat täytyy huomioida. Ajatuksena on järjestää nuorisotyötä Paattisilla jatkossakin, sellaista pop up -tyyppistä yhteistyössä järjestöjen kanssa, Lehtiö-Vainio ideoi.

Paattisilla harmitusta on aiheuttanut myös, että nuokkarin loppuminen tietäisi taas yhden palvelun loppumista aluetalosta.

Maria Suomi

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Turun Tienoosta.

https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/turun_tienoo

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.